מה זה ניהול גישה פריבילגית ? (PAM – Privileged Access Management ) ?

לַחֲלוֹק:

ניהול גישה עם הרשאות גבוהות (PAM) מקבל את מעמד הגישה העיקרית להגן על מידע רגיש. פוסט זה מוקדש ללב ניהול הגישה עם הרשאות גבוהות, ומסביר מדוע הוא הכרחי לאבטחת נכסי הארגון.
בין אם אתה מקצוען IT, בעל עסק, או אדם שמודאג מאבטחת המידע הדיגיטלי, הבנת PAM היא חיונית. מאמר זה יעזור לך להבין מהו ניהול גישה עם הרשאות גבוהות (PAM), כיצד הוא עובד, ואיך תוכל ליישם גישה זו.

מהו ניהול גישה עם הרשאות גבוהות?

מהו PAM? ניהול גישה עם הרשאות גבוהות (PAM) הוא אמצעי אבטחה חשוב שעל ארגונים ליישם כדי לשמור על שליטה נפרדת ולנטר את הגישה למערכות, נתונים ומשאבים הקריטיים ביותר שלהם. PAM מטפל בסיכונים הקשורים לחשבונות בעלי הרשאות גבוהות, שעשויים לגרום נזק חמור אם יפרצו או ייוותרו בשימוש לרעה. בעצם, הגדרה של PAM כוללת אמצעים לזיהוי, ניהול ופיקוח על אותם חשבונות בעלי הרשאות גבוהות בתוך הארגון. זה כולל, לדוגמה, חשבונות עבור מנהלים, אנשי IT ועובדים אחרים בעלי הרשאות גבוהות. PAM בדרך כלל כולל שימוש בכלים לניהול סיסמאות, ניטור סשנים של משתמשים, והענקת גישה לפי הצורך (Just-in-Time) כדי להבטיח שהגישה עם הרשאות גבוהות תינתן רק בזמן שהיא נדרשת וניתן יהיה לבצע לה ביקורת ומעקב בקלות.

למה ניהול גישה עם הרשאות גבוהות (PAM) חשוב?

ניהול גישה עם הרשאות גבוהות (PAM) הוא חיוני לארגונים, שכן הוא שם דגש על הגנה על חשבונות בעלי הרשאות ניהול. עם PAM, ניתן לאפשר למשתמשים לבצע שינויים קריטיים בהגדרות של שירותים ומכשירים בצורה בטוחה. ארגונים ללא מנגנוני PAM נכונים נמצאים בסיכון להיות מותקפים על ידי תוקפים חיצוניים או להיות נתונים לסיכון על ידי איומים פנימיים.
למה אנחנו צריכים ניהול גישה עם הרשאות גבוהות? יישום אסטרטגיית PAM חזקה מאפשר לארגונים לשפר את רמת האבטחה שלהם, להפחית את הסיכון לדליפות נתונים ולמלא את הדרישות של תקני אבטחת מידע ורגולציות שונות. יתרונות נוספים של ניהול גישה עם הרשאות גבוהות כוללים אוטומטיזציה של משימות, הפחתת מספר התקפות זדוניות, אבטחת גישה ומניעת גישה לא מורשית מצד עובדים לשעבר.

מהם חשבונות עם הרשאות גבוהות?

חשבונות עם הרשאות גבוהות הם חשבונות משתמשים בעלי הרשאות וזכויות גישה רחבות יותר בתוך מערכת מחשבים או רשת בהשוואה לחשבונות רגילים. חשבונות עם הרשאות גבוהות מאפשרים למשתמשים לבצע קונפיגורציות מערכת מרכזיות, להתקין תוכנה, לגשת לנתונים רגישים, ליצור חשבונות אחרים ולבצע פונקציות ברמה גבוהה שחשבונות משתמשים רגילים אינם יכולים לבצע.
חשבונות עם הרשאות גבוהות משמשים בדרך כלל על ידי מנהלי מערכת, אנשי IT, מנהלים או משתמשים אחרים שדורשים יותר הרשאות וגישה על מנת לבצע משימות חשובות. ניהול ומעקב אחרי חשבונות כאלה הוא קריטי, שכן שימוש בלתי מבוקר והפרת האבטחה שלהם עשויים להוביל לדליפות נתונים ולתוצאות חמורות נוספות.

 

סוגים של חשבונות עם הרשאות גבוהות
הסוגים הנפוצים ביותר של חשבונות עם הרשאות גבוהות כוללים:

  • חשבונות ניהול מקומיים  חשבונות אלו שאינם אישיים מספקים גישה ניהולית רק למחשב המקומי או לדומיין המקומי. צוות ה-IT עושה בהם שימוש באופן שגרתי כדי לבצע תחזוקה בתחנות עבודה ובמערכות שונות.
  • חשבונות ניהול דומיין. בסביבות Windows עם Active Directory, חשבונות ניהול דומיין מחזיקים ברמת הסמכות הגבוהה ביותר. הם שולטים על כל הדומיין, כולל חשבונות משתמשים, קבוצות, מדיניות אבטחה, ומכשירים המחוברים לדומיין.
  • חשבונות אוטומציה שאינם אנושיים. חשבונות אוטומציה הם זהויות דיגיטליות המשמשות על ידי מכונות, יישומים או שירותים לביצוע משימות אוטומטיות. חשבונות אלו אינם דורשים התערבות אנושית ופועלים לעיתים מאחורי הקלעים, ומוודאים שהמערכות והתהליכים פועלים בצורה חלקה.
  • חשבון חירום. ארגונים עשויים להחזיק חשבונות "שבירת זכוכית" מיוחדים שמיועדים למצבי חירום. חשבונות אלה בעלי הרשאות גבוהות ומיועדים לשימוש רק כאשר שיטות גישה סטנדרטיות אינן זמינות, במקרים כמו מתקפות סייבר.
  • חשבונות מנהלי בסיסי נתונים. מנהליי בסיסי נתונים (DBAs) זקוקים לגישה עם הרשאות גבוהות כדי לנהל את בסיסי הנתונים. חשבונות אלה כוללים הרשאות ליצור, לשנות ולמחוק בסיסי נתונים, וכן לשלוט בגישה לנתונים רגישים.
  • חשבונות רוט (Linux/Unix).  במערכות מבוססות Unix, חשבון הרוט הוא חשבון הסופר-משתמש עם גישה לא מוגבלת לכל המערכת. חשבון זה צריך לשמש בזהירות רבה בשל הכוח העצום שלו.

איך עובד ניהול גישה עם הרשאות גבוהות?

פתרונות ניהול גישה עם הרשאות גבוהות ייעודיים מאפשרים לך להשתמש בלוח בקרה אחד לניהול כל חשבונות המשתמשים עם הרשאות גבוהות. PAM גם מאפשר לך לשמור על המשתמשים ברמת הגישה המינימלית שהם זקוקים לה כדי לבצע את משימותיהם. פתרונות PAM מספקים יכולות סייבר חיוניות כמו מעקב אחרי גישת המשתמשים, זרימות עבודה לבקשות ואישורי גישה, ואימות רב-שלבי, שהן חיוניות לאבטחת כל מחזור החיים של חשבונות עם הרשאות גבוהות ומניעת גישה לא מורשית.

פתרונות PAM בדרך כלל שומרים סיסמאות עם הרשאות גבוהות בצורה מוצפנת ב-'כספת' ומאבטחים את הסיסמאות בהתאם למדיניות שהוגדרה על ידי צוות האבטחה. לכן, PAM הוא חלק חיוני בגישה מורכבת לאבטחת סייבר ולניהול סיכונים, שמאפשר לארגונים להקליט ולרשום את כל הגישות עם הרשאות גבוהות, להפחית את הסיכון להפרות אבטחה, ולהקטין את שטח המתקפה הכולל.

שני המקרים העיקריים לשימוש בניהול גישה עם הרשאות גבוהות כוללים:

  • מניעת פגיעת חשבונות. PAM אוכף שיטות זיהוי חזקות כמו אימות רב-שלבי, מה שמקשה על תוקפים לגנוב ולהשתמש באישורים עם הרשאות גבוהות. אספקת גישה בזמן אמת גם מאפשרת לך לצמצם את חלון ההזדמנויות לתוקפים לנצל אישורים שנפגעו.
  • עמידה בדרישות ציות טכנולוגיית המידע. סטנדרטים, חוקים ותקנות ספציפיים בתחום אבטחת המידע, כגון HIPAA, PCI DSS ו-FISMA, מחייבים בקרת גישה קפדנית לחשבונות בעלי הרשאות גבוהות. יישום של ניהול גישה פריווילגית (PAM) יכול לעזור לארגון שלך לעמוד בדרישות אלו.

 

מקרי שימוש נוספים עבור PAM כוללים מעקב אחרי פעילות משתמשים עם הרשאות גבוהות, אוטומציה של ניהול חשבונות, ואבטחת גישה מרחוק לתשתיות שלך.

הכיול של ניהול גישה עם הרשאות גבוהות

PAM הוא פרקטיקת אבטחה חיונית שעל ארגונים להשתמש בה כדי להגן על הנתונים והמערכות הקריטיות ביותר שלהם. ביצוע של פרקטיקות הטובות ביותר עבור PAM מאפשר לך לעקוב ולשלוט בשימוש בחשבונות עם הרשאות גבוהות, ובכך להפחית את הסיכון להפרת נתונים או גישה לא מורשית.

הפרקטיקות הטובות ביותר החיוניות לניהול גישה עם הרשאות גבוהות כוללות:

  1. קביעת מדיניות גישה חזקה.   פרקטיקה זו כוללת יצירת הנחיות ברורות לגבי מי יכול לגשת לחשבונות בעלי הרשאות מיוחדות, מה ניתן לעשות איתם ובאילו תנאים. המדיניות צריכה להגדיר רמות הרשאה, שימושים מקובלים, ונהלים לגישה חירום. על מנת שהמדיניות תהיה יעילה, כדאי לשקול לעדכן אותה באופן קבוע.
  2. מרכז את ניהול החשבונות בעלי ההרשאות המיוחדות. אל תפרוס את האישורים בעלי ההרשאות המיוחדות על פני מערכות ויישומים שונים. במקום זאת, השתמש במאגר מרכזי, כמו כספת PAM, כדי לאחסן ולנהל את כל החשבונות בעלי ההרשאות המיוחדות בצורה מאובטחת. זה מרכז את השליטה ומפשט את ניהול הגישה. שקול להשתמש בפתרון PAM ייעודי לניהול ומעקב אחר כל החשבונות בעלי ההרשאות המיוחדות מתוך פלטפורמה מאובטחת אחת.
  3. בצע סקירות גישה באופן קבוע ופרק הרשאות מיותרות. תפקידי המשתמשים ואחריותם עשויים להשתנות עם הזמן. ערוך סקירות גישה תקופתיות כדי להבטיח שמשתמשים בעלי הרשאות פרטיות יש להם רק את רמת הגישה המינימלית שהם זקוקים לה. פרוק הרשאות מיותרות על מנת למזער את הסיכון לנזק אפשרי מחשבונות שנפגעו.
  4. הטמע את עקרון ההרשאה המינימלית. עקרון ההרשאה המינימלית כולל מתן הרשאות רק למינימום הנדרש כדי שמשתמשים יבצעו את עבודתיהם. יש להימנע ממתן גישה רחבה לכולם. על ידי יישום עקרון ההרשאה המינימלית, תוכל לצמצם באופן משמעותי את שטח ההתקפה הפוטנציאלי.
  5. נטר מושבים של משתמשים בעלי הרשאות מיוחדות. שימו לב למושבים של גישה עם הרשאות מיוחדות. זה יכול לכלול ניטור ו/או הקלטת פעילות המשתמש, כמו גם שמירה על יומנים מפורטים. יומני הפעילות של כל החשבונות בעלי הרשאות מיוחדות צריכים לכלול ניסיונות התחברות, גישה למשאבים רגישים ושינויים שבוצעו במערכות. ניטור מושבים עוזר לזהות התנהגות חשודה ולגלות בעיות אבטחה פוטנציאליות.
  6. הטמעת אספקת גישה בזמן אמת (JIT). התרחקו מהקונספט של גישה "תמיד-פעילה" עם גישה מועדפת. עם ניהול גישה מועדפת בזמן אמת (JIT PAM), משתמשים מבקשים גישה זמנית למשימות ותקופות ספציפיות. המערכת מעניקה גישה רק בזמן המאושר ועם ההרשאות המינימליות הנדרשות. ברגע שהמשימה מושלמת, הגישה מבוטלת אוטומטית.
  7. קחו שליטה על ניהול הסיסמאות. אל תסמכו על עובדים שיצרו וינהלו את הסיסמאות שלהם. יישמו פתרון PAM שמחייב מדיניות סיסמאות חזקות, מממש אוטומציה להחלפת סיסמאות, ושומר את כל הסיסמאות בכספת מוצפנת. זאת כדי למנוע סיכון של סיסמאות חלשות או בשימוש חוזר ולמנוע גישה לא מורשית דרך אישורים שנפגעו.
  8. אבטחו את האותנטיקציה של משתמשים בעלי הרשאות מיוחדות. אימות רב-שלבי (MFA) מוסיף שכבות אבטחה נוספות מעבר לשם משתמש וסיסמה בלבד. דוגמה לכך היא אימות דו-שלבי (2FA), שדורש גורם אימות שני, כמו קוד מאפליקציית Google Authenticator. בנוסף, כדאי לשקול שימוש בעמדות עבודה עם גישה מיוחדת (PAWs) – מחשבים מאובטחים ומבודדים המוקדשים רק לפעילויות של משתמשים בעלי הרשאות מיוחדות. זה מוסיף שכבת הגנה נוספת עבור פרטי ההתחברות בעלי הרשאות מיוחדות.
  9. תרגל סגמנטציה והפרדת תפקידים. סגמנטציה של רשת כרוכה ביצירת אזורים מבודדים בתוך רשת מחשבים. מערכות קריטיות עם חשבונות בעלי הרשאות גבוהות מונחות בקטע נפרד עם גישה מוגבלת, מה שמפחית את שטח ההתקפה אם חלק אחר ברשת נפרץ. בנוסף לכך, אפשר להשתמש בהפרדת תפקידים שמחלקת את המשימות של חשבונות בעלי הרשאות גבוהות בין מספר אנשים. זה מפחית את הסיכון לכך שחשבון אחד שנפרץ ייתן גישה מלאה למתקפה.
  10. ערוך הדרכות סייבר. חנך את העובדים שלך על עקרונות ותנאי העבודה של ניהול גישה פרטית (PAM) ושיטות עבודה מומלצות. הדריך אותם לשמור על אבטחת חשבונות פרטיים קריטיים, לאמץ הרגלים חזקים בנוגע לסיסמאות, לזהות ניסיונות פישינג ולדווח על פעילות חשודה. הדרכות סדירות עוזרות להעלות את המודעות ומטפחות תרבות של אבטחה בתוך הארגון.

על ידי ביצוע פרקטיקות הטובות ביותר של PAM, הארגון שלכם יוכל לצמצם בצורה אפקטיבית את הסיכונים הקשורים לניהול גישה עם הרשאות גבוהות ולהגן על המשאבים החשובים ביותר מפני שימוש או פגיעות לא מורשות.

 

שיתוף:

תוֹכֶן

איך נוכל לחזק את האבטחה שלכם כבר היום?

ספרו לנו איך נוכל לעזור – צריכים ייעוץ מקצועי, הצעת מחיר, או תיאום POC?
השאירו פרטים ואנחנו נדאג לחזור אליכם במהירות כדי לחזק את האבטחה שלכם!

איך נוכל לחזק את האבטחה שלכם כבר היום?

ספרו לנו איך נוכל לעזור – צריכים ייעוץ מקצועי, הצעת מחיר, או תיאום POC?
השאירו פרטים ואנחנו נדאג לחזור אליכם במהירות כדי לחזק את האבטחה שלכם!

התנסו במערכת Syteca

בסביבה שלכם וקבלו ליווי מקצועי ואישי.

תנו לנו לעבוד קשה, כדי שאתם תישנו בשקט.

השאירו פרטים וניצור קשר בהקדם 😉

יצירת קשר