מהו הונאת מנכ"ל (CEO Fraud): הגדרה וכיצד למנוע?

לַחֲלוֹק:

דמיין לעצמך שתקבל דוא"ל מהמנכ"ל שלך, בו מתבקשת ממך למלא טופס או לשלוח העברת כספים לחשבון בנק. זה נראה שגרתי, אז אתה מציית. אך למעשה, כך יכולים נוכלי ה-CEO לנצל את אמונך לצורך ביצוע התקפות הונאת CEO.

מהי הונאת CEO? הונאת מנכ"ל או הונאת CEO היא התקפת סייבר בה פושעי סייבר מתחזים למנכ"ל או בכיר אחר בארגון, ומטעים עובדים להעביר כספים או לחשוף מידע רגיש. זו גם נקראת הונאת דוא"ל עסקי או הונאת התחזות למנכ"ל.

בהתקפת הונאת CEO, פושעים שולחים בקשות מזויפות להעברוֹת כספים, טפסי W-2 או מידע רגיש אחר מדוא"ל שמזכיר מאוד את כתובת הדוא"ל של מנכ"ל החברה. הבנת הונאת CEO ואסטרטגיותיה הנפוצות יכולה לעזור לך לנקוט אמצעי מניעה כדי להגן על הארגון שלך מסוג זה של התקפה ולשמור על כספיך ומידע רגיש.

בנוסף להסבר על משמעות הונאת CEO, מאמר זה מספק מידע אודות היעדים העיקריים והדוגמאות האמיתיות להתקפות מסוג זה, כמו גם שיטות לזיהוי הונאת CEO. המשך לקרוא כדי ללמוד הכל על הגדרת הונאת CEO.

היעדים העיקריים בהונאות CEO

התקפות הונאת CEO מבוצעות לעיתים קרובות על ידי פושעים שעורכים מחקר מקיף על החברה והעובדים המיועדים להותקף, כדי להפוך את הדוא"ל או את סוגי התקשורת האחרים לאמינים יותר. נוכלי ה-CEO בוחרים בדרך כלל את העובדים הבאים כיעדיהם המיידיים:

  1. עובדי כספים: עובדים במחלקת כספים, כולל מנכ"לים פיננסיים (CFO), מבקרים וכספים, יכולים לקבל בקשות מזויפות להתחיל העברות כספים או לאשר תשלומים.
  2. עובדי משאבי אנוש: אנשי צוות משאבי אנוש יכולים להתבקש לספק מידע רגיש על עובדים, כמו מספרי ביטוח לאומי ופרטי בנק.
  3. אסיסטנטים בכירים: עוזרי מנכ"לים או בכירים אחרים שיכולים לקבל בקשות לעיבוד עסקאות פיננסיות או לספק את המידע הרגיש של החברה.
  4. מנהלני IT: מנהלי IT יכולים להיות היעד של התקפות במטרה לפגוע בחשבונותיהם הארגוניים ולהשתמש בהם לצורך השקת קמפיינים של פישינג לעובדים אחרים.
  5. מנהלים בכירים: זהויות של מנכ"לים, מנכ"לים פיננסיים ובכירים אחרים משמשות פעמים רבות כדי לתמרן עובדים ושותפים עסקיים לבצע תשלומים או לחשוף מידע רגיש.

על ידי הבנת היעדים העיקריים בהונאות CEO, ארגונים יכולים ליישם אמצעי אבטחה ממוקדים ולספק הכשרה מותאמת לעובדים שהסיכון עבורם גבוה ביותר.

ה-4 שיטות התקפת הונאת CEO הנפוצות ביותר

הבנת שיטות התקפות הונאת CEO היא קריטית לארגון שלך, שכן היא עוזרת לך להקים אמצעי אבטחה חזקים ולחנך את העובדים כיצד לזהות ולדווח על סימנים להתקפות הונאת CEO.

הנה ה-4 שיטות התקפה הנפוצות ביותר בהונאת CEO שצריך להיות מודעים להן:

1. התקפת התחזות: הפושעים מתחזים למנהלי החברה דרך דוא"ל, שיחות טלפון, שיחות וידאו או ערוצי תקשורת אחרים כדי לבקש העברות כספים דחופות, כמו העברות כספים או תשלומים לספקים.

2. פישינג: שחקנים זדוניים שולחים דוא"ל שנראה כאילו נשלח ממנהלים בכירים, במטרה להטעות את הנמענים ולגרום להם לחשוף מידע רגיש כמו פרטי כניסה או נתונים פיננסיים. דוא"לים אלה מכילים לרוב קישורים או קבצים זדוניים שמסכנים את המערכת או הרשת של הנמען כאשר הם נפתחים או נלחצים.

3. הונאת חשבוניות: הפושעים שולחים חשבוניות מזויפות לעובדים, ספקים או לקוחות, המבקשות תשלום עבור סחורות או שירותים שמעולם לא סופקו. למרות שהחשבוניות עשויות להיראות לגיטימיות, הן עשויות להוביל להפסדים כספיים אם התשלומים מבוצעים.

4. הנדסה חברתית: פושעי סייבר משתמשים בטקטיקות של הנדסה חברתית כדי לשכנע עובדים לציית לבקשות מזויפות. זה עשוי לכלול ניצול של אמון, סמכות או דחיפות כדי לשכנע עובדים לנקוט בפעולות לא מורשות.

דוגמאות אמיתיות להתקפות הונאת CEO

גם עם העלייה במודעות ואסטרטגיות למניעת הונאת CEO, ההונאה עדיין גורמת לארגונים לנזק פיננסי ואובדן מוניטין. בואו נבחן מקרוב כמה מקרים אמיתיים שמראים עד כמה הונאת CEO יכולה להיות הרסנית ומרשעת.

  • באוגוסט 2024, נוכלים התחזו למנכ"ל WPP, חברה בריטית בינלאומית שהיא חברת הפרסום הגדולה ביותר בעולם. באמצעות חשבון WhatsApp מזויף, הם ארגנו פגישה ב-Microsoft Teams עם מנהל בכיר נוסף ב-WPP. הם השתמשו בהעתק קולי של מנכ"ל WPP, מארק ריד, וקטעי וידאו אמיתיים שלו מיוטיוב כדי להפוך את השיחה לאמיתית. מטרת התקפה הייתה להטעות את האדם המטרה כדי שיספק כספים ומידע אישי, בטענה להקים עסק חדש. למרבה המזל, צוות WPP נשאר ערני ולא אפשר לתוקפים להצליח.
  • בחודש פברואר 2024, פורסם כי חברה רב-לאומית איבדה 25 מיליון דולר לאחר שעובד אחד נפל קורבן לשיחת וידאו שהייתה מזויפת באמצעות טכנולוגיית deepfake. בהתחלה, העובד קיבל בקשה לעבד טרנזאקציה סודית מהמנכ"ל הפיננסי של החברה בבריטניה וחשש שמדובר בהונאת פישינג. עם זאת, חששותיו התפוגגו לאחר שיחת וידאו שהתקיימה בעקבות הדוא"ל, בה השתתפו קולגות שהכיר. רק לאחר שהושלמה העיסקה, העובד הבין שכל מי שהיה על הקו היה מזויף.
  • בנובמבר 2021, עירית Cottage Grove שלחה בטעות 1.2 מיליון דולר לנוכלים שהתיימרו להיות חברה קבלנית לפרויקט ביוב. העיריה הייתה בקשר עם חברה בשם Geislinger & Sons בהסכם על סך 3.5 מיליון דולר. ההתכתבות הראשונית הייתה באמצעות דוא"ל אמיתי ששייך לכתובת geislingerandsons.com. התשלום הראשון בוצע לחשבון בנק אמיתי. אך לאחר מכן, דוא"ל מכתובת geislingerandsonsinc.com ביקש לעדכן את פרטי התשלום, מה שהוביל להעברה המזויפת.

המקרים הנ"ל מדגימים את חמורה של התקפות הונאת CEO ומדגישים את הצורך לחזק את אמצעי האבטחה ולספק הכשרה מקיפה לעובדי הארגון. באמצעות למידת תובנות ממקרים קודמים והישארות ערניים לאיומים חדשים, ניתן לחזק את ההגנות ולמנוע נזקים פיננסיים, אובדן מוניטין ובחינה רגולטורית שיכולים לנבוע מהתקפות הונאת CEO.

כיצד לזהות התקפת הונאת CEO

זיהוי התקפות הונאת CEO דורש עין חדה לפרטים והבנה של הטקטיקות שמשתמשים בהן פושעי סייבר. הנה מספר סימנים שיכולים להעיד על התקפת הונאת CEO:

  • דחיפות: היזהרו מדוא"לים המבקשים העברות כספים דחופות, במיוחד אם הם מגיעים ישירות ממנהלים בכירים כמו המנכ"ל או המנכ"ל הפיננסי. פושעי סייבר לעיתים קרובות מנצלים את הדחיפות כדי להפעיל לחץ על עובדים לבצע העברות כספים בצורה חפוזה.
  • כתובות דוא"ל או דומיינים לא רגילים: בדוק בזהירות את כתובת הדוא"ל והדומיין. נוכלים עשויים להשתמש בכתובות דוא"ל שדומות מאוד לאלה של מנהלי החברה, אך מכילות שגיאות קטנות או שיבושים.
  • טון או שפה לא רגילים: הטון והשפה שמשתמשים בהם בדוא"ל עשויים לעזור לזהות התקפת הונאת CEO. דוא"לים מזויפים של הונאת CEO לרוב משתמשים בשפה משכנעת או סמכותית כדי לשכנע את הנמענים לציית לבקשה המזויפת.
  • חוסר בהתאמה אישית: דוא"לים גנריים או שלא פונים לנמענים בשמם או אינם מתייחסים לפרטים ספציפיים בתפקידם או תחום אחריותם עשויים להצביע על התקפת הונאת CEO. תקשורת אמיתית ממנהלים בחברה צפויה להיות מותאמת אישית וממוקדת בנמען.
  • בקשה לשמור על הסודיות: דוא"לים שמבקש את השמירה על סודיות התוכן או להימנע משיתוף המידע עם אחרים עשויים להעיד על התקפת הונאת CEO. פושעי סייבר משתמשים בסודיות כדי למנוע מהקורבנות לחפש אישור או עזרה מעמיתים או ממנהלים.
  • טעויות כתיב: תקשורת אמיתית ממנהלים בדרך כלל תהיה כתובה היטב וללא טעויות ברורות. שימו לב לטעויות כתיב או דקדוק שכן הן עשויות להעיד על כך שהדוא"ל הוא מזויף.
  • תקשורת מחוץ לשעות העבודה: היו זהירים מדוא"לים שמתקבלים מחוץ לשעות העבודה, במיוחד אם הם מבקשים פעולה דחופה או העברות כספים. תוקפי הונאת CEO עשויים לנסות לנצל את הזמן שבו העובדים פחות נוטים לאמת את האותנטיות של הבקשה מול עמיתים או מנהלים.

יישום אמצעים מאובטחים, כמו אימות דו-שלבי, רשימת אנשי קשר לאימות בקשות תשלום, והכשרת עובדים על הונאת CEO, יכול לעזור לחברות לצמצם את החשיפה שלהן להתקפות אלו.

כיצד למנוע הונאת CEO: 6 שיטות עבודה מומלצות

עם אמצעי מניעה נכונים ונהלי אבטחה מקיפים, ארגונים יכולים לצמצם את הסיכויים להיות מטרה להתקפות הונאת CEO. בואו נבחן כמה דרכים להימנע מהונאת CEO ולהגן על החברה שלכם מפני נזק פיננסי ומוניטין.

1. הכשרת עובדים ותכניות מודעות

השקיעו בתכניות העלאת מודעות לאבטחת סייבר חזקות, אשר ילמדו את העובדים על הדרכים השונות והדגלים האדומים הקשורים להתקפות הונאת CEO. הדגישו את העובדה שעובד חייב תמיד לבדוק את מהימנות הבקשות בדוא"ל, במיוחד כאשר מדובר בעסקאות פיננסיות ומידע אישי. חשוב לעדכן את העובדים באופן מתמיד על איומים חדשים בסייבר ולספק להם את המשאבים והידע לזהות ולדווח על פעילות חשודה באופן מיידי.

2. יישום אימות רב-שלבי

אבטחו את המערכות והיישומים של הארגון על ידי פריסת אימות רב-שלבי (MFA) ברחבי הארגון. MFA הוא אמצעי אבטחה העובר את מנגנון הסיסמאות הקונבנציונליות על ידי דרישה מאת המשתמשים לאמת את זהותם דרך מספר שיטות לאימות זהות, כמו ביומטריה, סיסמאות חד פעמיות או אמצעי זיהוי חומרה. בעזרת MFA, ניתן למנוע גישה לא מורשית, ובכך לצמצם את הסיכון לחשבונות פגועים בהם נעשה שימוש בהתקפות הונאת CEO.

3. קביעת פרוטוקולי תקשורת ברורים

קבעו ערוצי תקשורת ופרוטוקולים ספציפיים לביצוע עסקאות פיננסיות או שיתוף מידע פרטי בארגון. לדוגמה, ניתן להציג תהליכי אישור היררכיים להעברות כספים ותשלומים ולדרוש שימוש בהצפנה בעת שיתוף מידע רגיש. הנחו את העובדים לאמת בקשות להעברות מוזרות או בעמלות גבוהות על ידי פנייה ישירה למנהלים באמצעות ערוצי תקשורת מהימנים.

4. ניטור וניתוח תעבורת דוא"ל

יישום כלים עדכניים לאבטחת דוא"ל, המגיעים עם פונקציות לזיהוי איומים וניתוח תעבורת דוא"ל נכנסת ויוצאת לאיתור סימנים להתקפות פישינג או התחזות. השתמשו בפרוטוקולי דוא"ל SPF, DKIM, ו-DMARC לאימות שולחי דוא"ל וגילוי כתובות דוא"ל מזויפות. השתמשו בטכניקות סינון דוא"ל כדי לזהות ולבודד דוא"לים חשודים לפני שהם מגיעים לתיבות הדוא"ל של העובדים, ובכך להפחית את הסיכון להצלחה של התקפת הונאת CEO.

5. עריכת הערכות אבטחה קבועות ובדיקות חדירה

פושעי סייבר יכולים לנצל חולשות במערכות שלכם, בתהליכים או בהזנחה וחוסר מודעות מצד העובדים כדי לבצע התקפת הונאת CEO. יש לבצע הערכות סיכון לאבטחת סייבר באופן קבוע וסימולציות של הונאת CEO כדי לבדוק את עמידות העובדים להתקפות אלו ולספק את ההכשרה הנדרשת כדי לעזור להם להתגבר על נקודות תורפה.

6. הישארות מעודכנים עם איומים חדשים

הישארו מעודכנים עם הטרנדים החדשים ביותר באבטחת סייבר, האירועים האחרונים בתעשייה, ופתרונות אבטחה כנגד הונאות CEO ואיומים אחרים. ערכו עדכון ושיפור מתמיד של המדיניות והנהלים לאבטחת מידע שלכם, כך שהם יהיו עדכניים ויעמדו בצרכים המשתנים של איומי סייבר ו-התקנות טכנולוגיות שאתם נדרשים לעמוד בהן.

יישום שיטות אלו יעזור לכם לבנות תוכנית אבטחת סייבר מקיפה שתכלול חינוך עובדים, אמצעי אבטחה טכנולוגיים וגילוי אקטיבי של איומים. כתוצאה מכך, ניתן להפחית באופן משמעותי את הסיכוי של הארגון שלכם להיות קורבן להתקפות הונאת CEO.

שיתוף:

תוֹכֶן

איך נוכל לחזק את האבטחה שלכם כבר היום?

ספרו לנו איך נוכל לעזור – צריכים ייעוץ מקצועי, הצעת מחיר, או תיאום POC?
השאירו פרטים ואנחנו נדאג לחזור אליכם במהירות כדי לחזק את האבטחה שלכם!

איך נוכל לחזק את האבטחה שלכם כבר היום?

ספרו לנו איך נוכל לעזור – צריכים ייעוץ מקצועי, הצעת מחיר, או תיאום POC?
השאירו פרטים ואנחנו נדאג לחזור אליכם במהירות כדי לחזק את האבטחה שלכם!

התנסו במערכת Syteca

בסביבה שלכם וקבלו ליווי מקצועי ואישי.

תנו לנו לעבוד קשה, כדי שאתם תישנו בשקט.

השאירו פרטים וניצור קשר בהקדם 😉

יצירת קשר